Abia suntem la jumatatea lunii octombrie si in unele zone ale tarii a cazut prima ninsoare. Din anii trecuti, stim ca fenomenul aduce dupa sine nu doar drumuri inchise, ci si multe accidente in care suntem direct implicati. Cu alte cuvinte, a venit sezonul oaselor fracturate sau rupte. Chiar daca avem grija cum mergem pe trotuar, este de ajuns sa alunecam putin pentru a ne scranti glezna sau a ne rupe piciorul. In cazul in care cazaturile nu sunt atat de grave si doar ni se umfla zona respectiva ori se invineteste, sunt leacuri naturiste care ne ajuta sa ne insanatosim. Frunzele de brusture si coada calului sunt doua dintre plantele cu efecte miraculoase asupra fracturilor, luxatiilor, contuziilor sau in cazul degeraturilor. Daca nu ati fost precaut sa strangeti aceste plante si sa le puneti la uscat, apelati la ajutorul bunicilor: cu siguranta vor gasi in camara aceste leacuri. Suferintele sezonului pot fi tratate cu ajutorul plantelor, nu doar a medicamentelor.

entorsa 2

Aveti grija cum mergeti

Chiar daca stim regulile de baza, sa mergem cu grija pe gheata sau pe zapada sau sa purtam incaltamintea potrivita, accidente se petrec tot timpul, iar important este sa cunoastem metodele prin care sa le venim de hac. Cu siguranta ati auzit la bunici de rezultatele miraculoase ale foilor de varza. Acestea se strivesc cu ajutorul unei sticle pentru a rupe nervurile. Se incalzesc, dupa care se aplica pe zona afectata pe care se aseaza un bandaj. Foile se schimba de doua ori pe zi, iar procesul se repeta pana cand scapati de durere si vanataile trec. Un alt tratament din mosi stramosi este strivirea frunzelor de patrunjel si telina. Plantele se amesteca cu sare si ulei, dupa care se aplica pe zona dureroasa. Si banalele comprese cu apa rece va ajuta sa scapati de inflamatii. Se mai poate folosi tinctura de iod.

Cartofii „absorb” vanataile

In urma unei cazaturi va puteti alege cu umflaturi si echimoze, iar unul dintre cele mai eficiente tratamente este aplicarea pe zona lovita a feliilor de cartof crud. Acestea va scapa si de durerile de cap fara a mai apela la medicamente scumpe. Un alt „tratament” ce trebuie aplicat imediat este utilizarea unui metal direct pe zona afectata. Mai puteti pune comprese cu infuie de ceai de galbenele. Sezonul castanelor este in floare, asa ca puteti culege cateva si sa le puneti la pastrare. Acestea se decojesc, dupa care se macina. Printre cele mai grave si dureroase accidente specifice sezonului rece se numara entorsele care se lasa cu vanatai dupa 2-3 zile. In cazul entorselor simple, se freaca zona cu apa in care puneti cateva linguri de sare ori apa cu spirt. Se mai folosesc radacinile si frunzele de brusture, dar si tinctura de lavanda.