Alcoolul iti traverseaza corpul prin intermediul sangelui. Daca bei in exces o singura data, acest lucru poate avea tot felul de efecte negative asupra organismului, la fel ca si in cazul unui cosum regulat.

Alcoolul si durerea

Alcoolul exercita un efect anestezic si analgezic, prin urmare putand calma temporar durerea fizica (de exemplu, durerea de dinti), dar nu elimina cauza durerii. In plus, alcoolul nu ajuta procesul de vindecare ci, mai degraba, il incetineste. Asimilarea alcoolului de catre organism foloseste, de fapt, energia organismului de care acesta are nevoie pentru restabilirea sanatatii.

Efectul de anestezic al alcoolului poate suprima senzatia de durere in timpul consumului si, astfel, ascunde cauza.

Durerea cronica poate, de asemenea, creste treptat tendinta de a bea din ce in ce mai mult.

Alcoolul si durerea de stomac, greata si varsaturile

Alcoolul stimuleaza mucoasa gastrica si apoi se produce mai mult acid gastric. In acest fel, consumul excesiv de alcool poate duce la o deteriorare a mucoasei stomacului. Aceasta, la randul sau, determina o durere de stomac.

Chiar si un singur consum exagerat de alcool stimuleaza mucoasa gastrica. Aceasta poate fi, apoi, suficienta pentru a irita si provoca greata si contractia stomacului, ceea ce duce la voma.

Din cauza ca alcoolul stimuleaza producerea de acid in stomac, consumul excesiv de alcool poate cauza gastrita. Alcoolul duce, astfel, in mod indirect la aparitia unui ulcer la stomac.

Alcoolul si durerile de cap

Alcoolul este descompus de ficat. Acest lucru duce la aparitia unei substante toxice (acetaldehida) care poate cauza dureri de cap.

In orice bautura alcoolica exista, in plus fata de alcool, o cantitate mica de „alcool alterat.” Acesti alcooli, de asemenea, toxici, sunt descompusi mai lent si pot cauza dureri de cap a doua zi.

Alcoolul are un efect vasodilatator. Dilatarea vaselor de sange in craniu provoaca dureri de cap multor persoane. Acesta poate provoca, de asemenea, migrena la persoanele care sunt sensibile.

Alcoolul si mahmureala

O mahmureala este cauzata de consumul excesiv de alcool, in general, care duce la dureri de cap, greata, gura uscata, oferind o senzatie de sete, transpiratie si hipersensibilitate la stimuli. Mahmureala are mai multe cauze.

Prin diverse mecanisme, alcoolul stimuleaza eliminarea apei din sange, prin urmare, corpul se deshidrateaza, rezultand simptome tipice, cum ar fi durerile de cap (din cauza scaderii presiunii fluidului din creier), gura uscata si apatia.

Suprastimularea mucoasei gastrice induce greata, iar descompunerea alcoolului de catre ficat elibereaza o serie de substante (toxice) care cresc efectele mahmurelii.