Despre autism s-au scris multe randuri, iar persoanele direct implicate cunosc cu boala care se lupta. Atat ei cat si apropiatii lor. Autismul apare in primii trei ani de viata si se manifesta prin retragerea copilului si izolarea fara de mediul social. Nu isi mai doreste sa comunice si acesti copii se remarca prin faptul ca nu pot intelege sentimentele celorlalti din jurul lor. Au dificultati de exprimare, fie prin cuvinte sau prin gesture ori expresii ale fetei. Autismul incepe sa fie “vizibil” inaintea varstei de 30 de luni, iar primele semne apar in special inainte de implinirea unui an de viata. Daca manifestarile copilului autist sunt normale pana la varsta de un an, treptat, acesta isi va pierde interesul pentru mediul inconjurator. Cel mic va raspunde din ce in ce la stimulii exteriori si nci macar prezenta parintilor nu va genera nici o reactie. Copiii cu autism sunt foarte sensibili la factorii externi: atingeri, sunete puternice si chiar mirosuri. Reactiile celor mici in aceste cazuri vor fi foarte puternice. In timp ce un mare numar de copii prezinta un retard mintal, altii sunt extrem de inteligenti.

autism 1

Fiecare copil este unic

Izolarea fata de ceilalti nu este o modalitate de a va ajuta copilul. Aecsta poate fi dus la scoli speciale unde profesorii sa se ocupe cat mai bine de acestia. Nu trebuie abandonati, chiar daca sunt cu nevoi speciale. Cauzele bolii difera foarte mult de la copil la copil. Printre simptomele autismului se numara faptul ca cel mic nu raspunde atunci cand este strigat pe nume, evita sa va priveasca in ochi, refuza imbratisarile, este inchis in sine si prefera sa fie lasat in pace. Isi construieste o lume a lui pe care nimeni nu o poate intelege. Copiii autistic vorbesc foarte putin, aecstia invatand tarziu sa se exprime si sa invete sa vorbeasca. Are mari dificultati in a pronunta cuvintele si a formula fraze. Rasucirea mainilor sau leganarea corpului este un comportament frecvent intalnit la copiii care sufera de autism. Acestia pot fi uneori hiperactivi si se pot automutila dandu-se cu capul de pereti sau smaulgandu-si parul de pe cap.

Cauzele aparitiei autismului

Potrivit unor cercetari, autismul are cauze genetice. Poate aparea fie de la un virus, o toxina luata din mediul inconjurator, o leziune cerebrala ori un stres major suferit de mama in periaoda sarcinii. Din pacate, in prezent nu exista un tratament care sa vindece boala de care sufera cei mici. Important este ca acestia sa nu fie izolati si sa fie inclusi in scoli speciale impreuna cu alti copii. Nu trebuie sa fie marginalizati si in nici un caz izolati de cei din jur. Acestor copii trebuie sa le acordam o atentie sporita si este necesar ca adultii sa adopte un comportament adecvat pentru a fi alaturi de cei mici si a-i ingriji.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *