Din cauza presiunii pielii si a fortelor de frictiune ce au loc asupra ei, apar bataturile. Sunt dureroase, ne incomodeaza si uneori parca ne este imposibil sa stam incaltati cu pantofi. Ne dorim mai degraba sa umblam descult decat sa avem ceva in picioare. Monturile apar atat din cauza incaltarilor nepotrivite, dar si din cauza unor boli precum obezitate, bulimie nervoasa. Nici persoanele care stau foarte mult in fata calculatorului sau cele care stau picior peste picior nu sunt ocolite de aparitia monturilor. Bataturile apar din cauza distribuirii inadecvate a presiunii in zona piciorului. In momentul in care pacientul se prezinta la medic, examinarea consta in evaluarea tipului de pantof pe care il poarta, activitatile zilnice pe care le are, dar si greutatea si modul in care acesta calca. Nu lasati bataturile si monturile sa se agraveze. Tratati-le la timp si mergeti la medic de la aparitia primelor semne de durere. Daca vedeti ca tratamentele nu dau rezultate, ascultati de medic si operati-va.

bataturi 1

Ce folosim

Pentru a descoperi punctele negre sau leziuni, acestea trebuie sa fie palpate si observate cu ajutorul dermoscopului. In tratarea bataturilor, in functie de gravitatea acestora, se vor folosi de catre pacient papucii ortopedici care au un spatiu larg intre degete. Si aici pot aparea bataturile care sunt extreme de dureroase, mai ales in momentul in care piciorul sta strans in pantofi. Desi incercam numeroase tratamente, fie ele naturiste ori de alta natura, observam ca durerile persista si nu vor deloc sa treaca. Putem sa ne amelioram durerile cu ajutorul plasturilor auto-adezivi care sunt cei mai eficienti, iar lotiunile si cremele care contin petrolatum sunt foarte eficiente in ceea ce priveste intretinerea. Operatiile chirurgicale se fac doar in cazul in care metodele folosite nu dau rezultate.

Aveti grija la ce purtati

Marea majoritate a bataturilor la picioare apar si din cauza incaltarilor care nu sunt potrivite. Fie ne luam pantofi cu un numar mai mic decat purtam, fie nu alegem sa cumparam din piele, toate acestea vor duce, in timp, la deformarea degetelor si la aparitia bataturilor. Chiar daca investiti putin mai mult intr-o pereche de pantofi, alegeti pielea. Picioarele vor sta comod si vor fi aerisite. Evitati, pe cat posibil, sa purtati pantofi cu toc. Va distrug picioarele si va deformeaza degetele. Si, daca nu mergi comod, ai senzatia ca te dor toate. Disconfortul nu este de dorit, mai ales ca avem de unde alege, insa alegerile trebuie facute in cunostinta de cauza. Sanatatea, chiar si cea a picioarelor, trebuie respectata si sa avem grija de ea. Nu-si doreste nimeni sa stea in spital sau sa treaca prin tot felul de operatii chinuitoare.  Orice medic va va recomanda sa alegeti incaltamintea in care sa va simtiti comod, si nu sa stea stranse degetele si sa nu aiba loc sa respire. Tineti cont de sfaturile lui si urmati-le indeaproape.