Tusea magareasca sau convulsiva este printre cele mai grave forme de tuse intalnite la copii. Daca nu este tratata la timp, poate duce la complicatii si la aparitia pneumoniei. Leziunile duc la aparitia tusei, acestea localizandu-se la nivelul cailor respiratorii. Cele mai afectate categorii sunt sugarii si copiii mici care inca nu au fost vaccinati. Agentul patogen este transmis pe cale respiratorie de catre adulti, afectiunea fiind mai frecventa toamna si vara. Timp de o luna, bolnavii sunt contagiosi, iar mediul din care se transmite cel mai des si mai repede este interiorul familiei. In prima faza, manifestarile afectiunii se traduc in stranut, ochi inrositi, febra, dar si stare de letargie sit use uscata, iar incubatia bolii este cuprinsa intre 4 si 21 de zile. Tusea devine severa, iar simptomele incep sa se agraveze in fiecare zi. Respiratia devine din ce in ce mai grava, iar printre simptome se numara si senzatia de voma. Tusea si febra apar cel mai des in timpul noptii, iar din cauza acestora copilul nu se poate odihni. Organismul incepe sa fie slabit daca nu se alimenteaza cu vitamine si minerale. In perioada de convalescenta, recuperarea are loc treptat. Daca vaccinul este facut la timp, infectarea cu Bordetella pertussis poate aparea, insa simptomele se manifesta mult mai usor. Tusea dureaza in jur de o saptamana, insa persoanele infectate trebuie sa aiba grija sa nu transmita si altora virusul.

tuse 1

Cum va puteti proteja

Copiii, adultii, dar si adolescentii se pot proteja prin vaccinare. In cazul formelor usoare, izolarea la domiciliu dureaza zece zile, timp in care trebuie administrate antibiotice. In cazul formelor severe la nou-nascuti si la copiii mai mari de trei luni sau in cazul persoanelor in varsta, posibil sa fie necesara internarea unde excesele de tuse vor fi monitorizate atent. Pentru a preveni imbolnavirea persoanelor sanatoase, este necesar ca bolnavul sa stea izolat, acasa si sa se odihneasca. Siropurile de tuse sunt un alte remediu care il ajuta pe pacient sa expectoreze.

Cum se poate preveni

Incepand cu luna a doua de viata, copilul trebuie vaccinat, dupa care urmeaza la 4, 6 luni si la un an, dupa care la 4 si la 6 ani. Obligatoriu, vaccinul trebuie facut pentru toti sugarii. Vaccinul nu trebuie facut nici intr-un caz persoanelor care au stari febrile acute. Printre complicatiile tusei se numara bronhopneumonia, dar si hemoragiile pulmonare. Medicii le recomanda parintilor ca imediat dupa aparitia primelor simptome sa se prezinte cu copiii la medic. Sa nu astepte si sa nu incerce alte tratamente din batrani pentru a nu inrautati situatia. Important este sa treceti pe la medicul de familie in prima faza pentru a va da trimitere la medicul pediatru. Un aspect foarte important este si alimentatia sanatoasa, dar si consumul de fructe si legume.