Cu toate ca inca se mai gasesc rosii la tonete sau in piata, naturaletea lor are multe semne de intrebare, avand in vedere ca sezonul lor a trecut. Sunt frumoase, perfect rotunde si, daca veti pune mana, veti vedea ca sunt si tari si cu siguranta acest lucru va duce cu gandul ca sunt si rezistente. Cu siguranta, atat timp cat nu mai sunt naturale. In frigider, acestea rezista si mai mult de o saptamana.Totusi, gustul celor naturale nu are nimic de-a face cu cel al rosiilor din solare care nu au nici gust si nici miros. Cu toate acestea, trebuie sa stiti ca rosiile bine coapte sunt cel mai bun remediu pentru tratarea mai multor afectiuni; acestea sunt folosite si in tratamentele de infrumusetare pe care ni le putem prepara si acasa fara a mai apela la tratamente costisitoare din comert sau din saloanele de infrumusetare. Aproape 90% din continutul unei rosii este apa in care sunt dizolvate o multitudine de vitamine, minerale si enzime. Printre cele mai importante vitamine se numara vitamina A, un complex de vitamine B care au rolul de a proteja sistemul nervos si osos. Pe langa acestea, in rosii se mai regasesc potasiu, fier, calciu, magneziu si seleniu.

rosii 1

Ce putem face din rosii

Cu riscul de a ne repeta, pentru o mancare sanatoasa optati intotdeauna pentru alimentele naturale, nu pentru cele care contin conservanti si nu au nici un gust. Pe langa faptul ca rosiile pot fi consumate sub forma de salata in combinatie cu ardei, gogosari si ceapa, din rosii se mai prepara si suc pe care il folosim pentru a da culoare mancarii, mai ales in perioada iernii cand nu se mai gasesc, iar gospodinele il prepara din timp. Sucul de tomate poate fi consumat si in stare pura, atat inainte de masa sau in timpul mesei.

Tine raceala departe

Consumate frecvent, rosiile reduc aparitia cancerului de prostata la barbati cu aproape 40%. Rosiile mai constin si o substanta numita licopina care previne cancerul, in special cel ovarian, de colon si de plamani. Cine este constient de beneficiile consumului de rosii stie ca acestea protejeaza inima si mentin elasticitatea si rezistenta vaselor de sange. Afectiunile sezonului rece – gripa, raceala – pot fi combatute cu ajutorul consumului de suc rosii. Amelioreaza simptomele, avand efecte antibacteriene, marind rezistenta organismului impotriva bolilor. Daca suferiti de obezitate, consumati jumatate de kilogram de rosii pe zi, in special la pranz, deoarece accelereaza metabolismul si protejeaa corpul de marirea colesterolului. Sucul proaspat de rosii poate fi consumat de trei ori pe zi, deoarece ajuta la scaderea numarului de cheaguri de sange. Cura este indicata a fi urmata pe o perioada de o luna. Bolile cardiovasculare pot fi tinute la distanta daca veti consuma dimineata, inainte de a manca, trei rosii coapte si un catel de usturoi.