Pe timpuri, bunicii foloseau pentru a incalzi casa, carbuni. La tara inca se mai pastreaza “traditia” folosita doar de anumite babe cu deochiul. Cu timpul insa, carbunele si-a pierdut din “autoritate” si in medicina traditionala au fost introduse medicamente extreme de scumpe care trateaza ce tratau stramosii nostri si bunicii cu ajutorul carbunelui. Cunoscut si sub numele de carbo medicinalis, carbunele activ este folosit pentru efectul calmant pe care il are asupra organismului, dar si pentru a trata diverse afectiuni. Mai bine spus, ceea ce trateaza sunt carbonatii din carbune. Cel mai bun carbune este cel obtinut din lemnul de tei care va poate ajuta sa acordati primul ajutor in caz de nevoie: se utilizeaza in cazuri de otraviri si toxiinfectii alimentare. Se administreaza trei linguri de carbune cu apa.

cenusa 1

Detoxifica organismul

Daca este macinat sub forma de pulbere, poate fi administrat si in curele interne: carbunele vegetal detoxifica organismul si absoarbe toxinele, ajutand astfel si ficatul. Carbunele va scapa de balonare, diaree si ajuta in enterite. Este recomandat si pentru animale. Acesta contine substante active care se numesc carbonati de mangan, magneziu, potasiu si sodium. Actioneaza in cazurile de balonare, dureri abdominale, otraviri cu ciuperci, diaree, dar si afectiuni cardiace ca hipertensiunea arterial, astm bronsic. Ca si actiune externa, carbunele se foloseste in tratarea eczemelor, a ranilor, dar si a urticariei. Trebuie sa avem mare grija atunci cand inghitim pulbere de carbune: se ia o jumatate de lingurita la 100 ml de apa, de trei ori pe zi, intre mese. In cazul intoxicatiilor, se recomanda a fi luate 2-3 lingurite de pulbere odata. Inb uzul extern, pulberea se aplica direct pe rana. De mentionat ca nu se utilizeaza in caz de constipatie, deoarece reactia adversa este scaunul negru, dar si senzatii de ameteala, innegrirea cerului gurii, disconfort. carbunele activ se inghite cu foarte multa apa.

Cum se “prepara” carbunele

Principiul pe care se bazeaza prepararea carbunelui medicinal este carbonizarea lemnului intr-un mediu in care nu este oxigen. se iau cateva ramuri de tei si se curata de coaja dupa care se introduce intr-un cilindru metalic de bronz sau alama, iar golul dintre ele se umple cu nisip. Recipientul se acopera la capete cu dopuri de argila sau capace si, timp de doua ore, se tin la flacara aragazului. Din cand in cand, se mai rasuceste. Ramurile de tei se transforma in cenusa dupa ce le dati prin rasnita de cafea si rezultatul se pastreaza in pungi de hartie intr-un loc ferit de umezeala. Cenusa vegetala este indicata a fi folosita in cazuri de varsaturi, diaree cronica, balonari, boli cardiace, alcoolism. In uz extern, vindeca psorizisul si raia. Cenusa intareste unghiile si scapati de problema caderii parului, asa ca nu ezitati sa folositi acest remediu naturist si sanatos.